Onderhoud

Goed onderhoud van je fiets is het halve werk. Bij regelmatig onderhoud gaat de fiets gewoon langer mee. Tips en richtlijnen over het beste, meest veilige gebruik en het afstellen van je fiets vind je in de handleiding van je fiets.

 

Om zo lang mogelijk van je Batavus fiets te kunnen genieten, is het van belang om jouw fiets goed  af te (laten) stellen, te laten controleren (en eventueel bijstellen) tijdens een servicebeurt en goed schoon te maken.

 

Maak een afspraak met jouw Batavus dealer voor de eerste controle- en afstelbeurt. Dit kun je het beste doen nadat je jouw nieuwe fiets enkele honderden kilometers hebt ingereden. Veel onderdelen hebben namelijk tijd nodig om zich ‘te zetten’.

 

Wij raden je aan om je fiets een jaarlijkse onderhoudsbeurt te geven. De Batavus dealer heeft de kennis en het gereedschap om elk onderdeel (ook verborgen) af te stellen en te smeren. Bijvoorbeeld draaiende delen als het balhoofd, freewheel en de versnellingsnaaf. De dealer herkent direct kleine onvolkomenheden en lost deze voor je op. Ook kan hij een professioneel oordeel geven over de toestand van bijvoorbeeld banden, tandwielen, de spaakspanning en ketting. De meest geschikte tijd om een jaarbeurt uit te voeren is voor het begin van de winter of voordat je bijvoorbeeld op fietsvakantie gaat. Laat je fiets nooit in onverzorgde staat aan een eventuele ‘winterslaap’ beginnen.

 

Zelf kun je ook bijdragen aan het onderhouden en winterklaar maken van je fiets:

 

  • Vet chroom en aluminium delen in met zuurvrije vaseline.
  • Maak je ketting regelmatig goed schoon en vet de ketting daarna licht in.
  • Zorg dat je banden goed op spanning zijn.

 

Ook grote onderhoudsbeurten of reparaties kun je het beste door de Batavus dealer laten uitvoeren. Kleine werkzaamheden kun je eenvoudig zelf doen. Je komt een heel eind met een setje steeksleutels, dopsleutels (8 t/m 16), inbussleutels, schroevendraaier, combinatietang, kettingponsje, een fles rijwielolie en een bandenplakset.

 

Raadpleeg voor meer informatie de handleiding passend bij jouw fiets. Dit geldt eveneens voor specifieke informatie voor e-bikes, bijvoorbeeld over het gebruik en het laden van je accu.

 

Tips voor het schoonmaken van je fiets:

 

  • Gebruik uitsluitend warm water met een milde vloeibare zeep en een katoenen doek voor de grote oppervlakken;
  • Vet aluminium, chroom en stalen delen in met zuurvrije vaseline om oxidatie tegen te gaan.
  • Niet toegestaan:
    • sterke chemische middelen zoals chloorbleek, ammoniak of soda;
    • tuinslang of hogedrukspuit om gelagerde draaipunten niet te beschadigen. Deze zijn waterafstotend maar niet waterdicht;
  • Vermijd bij het schoonmaken van de fiets dat er water in de binnenpoten van de verende voorvorken komt.