Fiets je mee door Groningen?

Deze fietsroute in het hoge noorden is een combinatie van natuur en de stad. Een toegankelijke route van 26 kilometer waarbij je een mooi deel van de provincie Groningen ziet. Als afsluiter fiets je door de gezellige stad Groningen, waar je op de vele terrassen de ronde welverdiend afsluit met een drankje. Fiets mee met REiSREPORT!

Route informatie van REiSREPORT

Route informatie van REiSREPORT

Lengte 26 kilometer

Normale fiets: 1 uur en 36 minuten

Elektrische fiets: 1 uur en 18 minuten

 

Knooppunten

55 - 56 - 58 - 59 - 75 - 73 - 16 - 72 - 51 - 13 - 01 - 84 - 85 - 87 - 95 - 55

 

Beginpunt & parkeren

Bij jachthaven Reitdiep, aan Reitdiephaven in Groningen, vind je veel parkeergelegenheid bij een groot winkelcentrum. Fiets hier richting het oosten via Reitdiephaven, de Hoogeweg en het Hooglandsterpad. Na de fietsbrug kom je aan bij knooppunt 55.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE GRONINGEN

Route informatie van REiSREPORT
Aduard

Aduard

Op een handige plek net boven de stad Groningen start deze ronde. Je fietst meteen de stad uit, richting het weidse en de rust en de ruimte. Het eerste deel fiets je nagenoeg langs het Reitdiep (vroeger Groninger Diep geheten), een diep dat van de stad Groningen naar het Lauwersmeer loopt.

 

Het eerste dorp dat je passeert is Aduard, gelegen in het Nationale Landschap Middag-Humsterland. Dit nationale landschap is een historisch wierdenlandschap. Een wierde is een kunstmatige, door de mens opgeworpen heuvel. Gemaakt met kwelderzoden en kwelderklei om een huis op te bouwen. Op deze wierden tref je ook nu nog boerderijen, borgen en complete wierdedorpen aan. Het zijn misschien wel de fraaiste kleine dorpjes van de provincie.

Aduard
Geschiedenis

Geschiedenis

Aduard is gebouwd op de restanten van het cisterciënzer klooster van Aduard dat werd gesticht in 1192.Als je goed oplet, ontdek je nog verschillende huizen die met kloostermoppen (de oude bakstenen) van het oude klooster zijn gebouwd. Hoewel aan het einde van de 16e eeuw het klooster grotendeels werd verwoest, is de oude ziekenzaal bewaard gebleven. Deze ziekenzaal is tegenwoordig de Nederlands hervormde kerk van Aduard. Als oude ziekenzaal is de kerk het oudste medische monument van Nederland. In een van de oudste huizen van Aduard (uit ca. 1600) is het kleine kloostermuseum Sint Bernardushof gevestigd. Leuk om een bezoek aan te brengen.

Geschiedenis
Stad Groningen

Stad Groningen

Voordat je de stad Groningen binnen fietst, ga je eerst nog dwars door het stadspark van Groningen. Bij knooppunt 87 ben je al in het hart van de stad, waar je je fiets het beste even kunt stallen. De kleine straatjes zijn natuurlijk het leukst te voet te ontdekken. Wandel langs de middeleeuwse monumenten en uiteraard de Martinitoren. Wie zin heeft, beklimt de Martinitoren van ruim 96 meter. De 300 traptreden brengen je naar grote hoogte.

 

Tip: Op deze route kom je onderweg nauwelijks horeca tegen. Neem dus zeker wat te drinken mee in je fietstas. De beste plek om heerlijk op het terras te genieten van een drankje en borrelhapje is Groningen stad. Bijvoorbeeld op de Vismarkt of de Grote Markt.

Stad Groningen
Wil jij ook comfortabel op pad met een e-bike?

Wil jij ook comfortabel op pad met een e-bike?

Met een e-bike gaat er een wereld voor je open. Ben jij ook van plan een e-bike te kopen? Profiteer nu van een gratis grotere accu bij aankoop van een Batavus Finez of Altura e-bike. Met deze accu leg jij moeiteloos langere afstanden af. Profiteer van een voordeel tot wel €200,-.

 

Bekijk de actie

Wil jij ook comfortabel op pad met een e-bike?