Heb je zin om eens de andere kant van het land op de fiets te verkennen? Of zelfs in het buitenland te fietsen? Misschien ga je met de trein en koop je gewoon een kaartje voor je fiets. Maar je kunt de fiets natuurlijk ook achterop de auto meenemen. Lees dan even goed: een gewone fietsendrager is namelijk ontworpen voor de gewone fiets. Je kunt de accu van de fiets afhalen om het gewicht te verminderen, dit scheelt ook met tillen, maar het gewicht op een e-bike is toch anders verdeeld dan bij een gewone fiets. Daarom kun je het beste een fietsendrager speciaal voor elektrische fietsen aanschaffen. Kan je gewone fietsendrager het gewicht wel aan als je de accu eruit haalt? Let er dan op dat je de e-bike zo plaatst, dat het gewicht goed is verdeeld!
Het gewicht van een e-bike
Ben je zo’n krachtpatser die z’n fiets optilt bij een trappetje als je geen zin hebt om om te rijden? Dan is een e-bike de ultieme uitdaging! E-bikes fietsen licht als een veertje, maar om dit mogelijk te maken zijn er natuurlijk wel een motor en accu nodig. En die wegen samen toch wel een paar kilo’s. Ook bij het vervoer van je fiets achterop de auto speelt dit een rol. Lees verder, want heb je eindelijk de perfecte fiets gevonden, dan wil je die wel veilig kunnen vervoeren.
Zo’n 5 kilo zwaarder dan een gewone fiets
Afhankelijk van onder andere het materiaal, weegt een gewone fiets tussen de 16 en 21 kg. Zonder accu weegt een e-bike zo rond de 24 kilo, want een motor weegt natuurlijk niet niks. Met accu komt daar nog eens 2,5 tot 3,5 kg bij, afhankelijk van welk type accu je hebt. Wees gerust, tijdens het fietsen merk je hier niet veel van. Ook als je misschien de jongste niet meer bent, hoef je je niet druk te maken over die brug waarover je de fiets aan de hand mee moet nemen: ook aan jou hebben we gedacht. Lees maar verder.
Walk Assist en Power Assist
Onderweg naar je werk, moet je altijd die vervelende loopbrug over. Als je er nou gewoon overheen kon fietsen, dan zou je de trapondersteuning in de hoogste stand kunnen zetten. Maar nee hoor, langs deze brug zit zo’n richeltje waar je je fiets in moet laten rijden terwijl je loopt. Hoe moet je dit nou voor elkaar krijgen? Gelukkig voor jou hebben we daar een oplossing voor: de zogenaamde Walk Assist. Dit houdt in, dat je met een druk op de knop de elektrische fiets zachtjes mee kunt laten ‘lopen’ Als het verkeerslicht weer op groen gaat en je wilt gauw oversteken, kan dit ook tegenvallen: je moet dan behoorlijk steppen om op gang te komen en dan werken je benen niet altijd even hard mee. Maar ook hiervoor kun je die knop of gashendel gebruiken, dan wordt het alleen Power Assist genoemd. Natuurlijk kun je ook voor het zebrapad kiezen en met je fiets aan de hand oversteken, terwijl die dus zelf meerijdt. Als je de jongste niet meer bent en de kracht in je benen helaas niet meer is wat het ooit is geweest, dan is het verstandig om erop te letten dat je toekomstige elektrische fiets van Power Assist en Walk Assist is voorzien.
Eisen auto
Je wilt natuurlijk dat je auto ook nog een tijdje meegaat. De trekhaak van je auto kan een bepaald gewicht aan en het kan best zijn dat die niet is gemaakt voor het gewicht van een elektrische fiets plus fietsendrager. Controleer dit daarom altijd goed van tevoren.
Onze specialisten helpen je graag
Zelf voelen hoe zwaar zo’n e-bike nou is, kom dan gerust langs in ons Testcenter De Fietser in Ede of bij een Batavus fietsenwinkel bij jou in de buurt. Wil je graag een zo licht mogelijke fiets of lijkt een e-bike met Walk Assist je wat? Onze specialisten kunnen al je vragen beantwoorden en vinden altijd wel een geschikte elektrische fiets voor jou!