Lekker aan het fietsen en ineens hoor je ‘pffffffff’. Band spontaan lek! Maar je was nu net op weg naar een tentamen, waarvoor je wekenlang hebt lopen zwoegen. Voordat je een keer bij de bushalte bent … Dat red je nooit meer! Gelukkig kun je je aanvullend verzekeren voor deze noodgevallen, met de zogenaamde pechhulp. De verzekeringsmaatschappij stuurt dan iemand naar je toe die ter plekke je fiets repareert en als dat niet kan, word je naar je bestemming gebracht en je fiets naar de fietsenmaker. Ideaal! De voorwaarden verschillen per verzekeringsmaatschappij, dus lees ook hier weer goed de kleine lettertjes!
Je e-bike verzekeren
Elke dag met je fiets naar het werk, in het weekend mooie tochten maken door de bossen. Boodschappen doen, bij oma langs, naar een verjaardag ‘s avonds… dat zijn wel heel veel momenten op je elektrische fiets. En tijdens al die momenten kan er van alles gebeuren. Stel dat je fiets wordt gestolen? Of dat je even niet uitkijkt en tegen een lantaarnpaal aanbotst? Of misschien wel tegen een auto. Of erger nog, stel je voor dat door jouw schuld een voetganger gewond raakt. Ben je dan wel verzekerd? En hoe zit het dan als je een high-speed e-bike hebt? Zijn daar andere regels voor? Hieronder zetten we alles voor je op een rijtje, beginnend met de gewone e-bike.
Gewone elektrische fiets
Een elektrische fiets heeft een motor, dus het is eigenlijk een motorvoertuig. Een gewone elektrische fiets kan in de meeste gevallen niet harder dan een gewone fiets. Als je nu van plan bent om een e-bike te kopen, dan heb je waarschijnlijk in je hoofd om deze net als je gewone fiets te gebruiken, maar dan met minder energieverspilling van jouw kant. Daarom wordt de elektrische fiets die alleen trapondersteuning heeft tot 25 km/uur als een gewone fiets beschouwd. Hij valt dan ook onder dezelfde regelgeving als de gewone fiets zonder motor.
High-speed e-bike
Als je voor een high-speed e-bike (speed pedelec) gaat, dan doe je dat waarschijnlijk omdat deze veel harder kan dan een gewone elektrische fiets - tot wel 45 km/uur als je meetrapt. Dan zijn die 40 km in een mum van tijd gefietst! De high-speed e-bike wordt echter wel beschouwd als een motorvoertuig en je moet je op zo’n snelle e-bike aan dezelfde regels houden als een bromfietser. Dit houdt onder andere in dat je er een speciale verzekering voor moet afsluiten.