Het belangrijkste verschil tussen wandelen en fietsen is de snelheid waarmee je een afstand aflegt. Maar omdat je sneller gaat op een fiets, betekent het niet dat je meer doet. Wanneer je 1 uur rustig fietst verbrand je evenveel calorieën als een wandeling van 1 uur. Het maakt niet uit of je dit op een stadsfiets of een elektrische fiets doet, want ook op een elektrische fiets ben je gezond bezig. Zorg er wel voor dat je een constante snelheid aanhoudt. Wanneer je de snelheid verhoogt en een flinke inspanning levert, wint de fiets het toch van wandelen en verbrand je meer calorieën.
Fietsen of wandelen, wat is gezonder (of maakt het niet uit)?
Bewegen in de buitenlucht is een van de beste manieren om gezond bezig te zijn. Veelvoorkomende oefeningen zijn fietsen of wandelen om aan je gezondheid te werken. Laten we eerst beginnen met het feit dat je al gezond bezig bent als je aan het bewegen bent, ongeacht of dit fietsen of wandelen is. Toch vragen veel mensen zich af; fietsen of wandelen, wat is gezonder? Wij hebben het voor je uitgezocht en leggen het je graag uit.
Je hersenen
Een fietstocht van minimaal 30 minuten zorgt voor een verbetering van de hersenactiviteit. Fiets eens in je lunchpauze of wat vaker om boodchappen te halen. Je zult merken dat je creatiever wordt en je nachtrust verbetert. Wandelen zorgt trouwens ook voor een verbetering van de hersenactiviteit. Elke keer dat je voeten de grond raken, krijgt je slagader een boost. Hierdoor wordt het bloed sneller naar je hersenen geleid. Wil je het verschil ervaren? Gebruik dan eens je lunchpauze als gezonde oefening voor een wandeling of een fietstocht.
Je immuunsysteem
Fietsen of wandelen hebben allebei een positieve invloed op je gezondheid en je weerstand. Je longer en hart worden er sterker van en je bent beter bestand tegen een verkoudheid of griep. Ook krijg je door buiten te bewegen meer zonlicht op je lijf, waardoor je vitamine D opbouwt. Dat helpt ook weer je immuunsysteem te verbeteren.
Fietsen is minder blessuregevoelig
Tijdens het fietsen heb je een gecontroleerde beweging over je spieren. Hierdoor zorg je ervoor dat je minder blessures op kan lopen dan tijdens het wandelen. Tijdens het wandelen is het een bekende blessure om je enkel te verzwikken omdat een weg niet goed is. Hier heb je tijdens een fietstocht geen last van omdat de fietspaden bijna geen oneffenheden hebben. Om klachten aan je nek en rug te voorkomen dien je natuurlijk wel de juiste houding aan te nemen op de fiets. Zorg er dus voor dat je een fiets hebt met de juiste framemaat!
Elektrische fiets zelf ervaren?
Steeds meer Nederlanders fietsen elektrisch en steeds meer Nederlanders fietsen meer en verder omdat ze een e-bike hebben. Elektrisch fietsen is namelijk helemaal niet moeilijk. Ook jij kunt het! Dankzij de trapondersteuning kun je de fietstocht helemaal aan jezelf aanpassen. Om dit te ervaren kun je het beste eens een elektrische fiets, of meerdere, uitproberen. Je kunt hiervoor een dealer bij jou in de buurt opzoeken of een bezoek brengen aan ons testcenter De Fietser in Ede.